Bunkers, dorpen en historie
Door: Sander
Blijf op de hoogte en volg Sander
06 Juli 2012 | Frankrijk, Cahagnes
Zondag rond 10.00 uur vertrokken we vanuit Best nadat we eerst het zoontje van ons Edwin en zijn vrouw Astrid terug naar huis hadden gebracht na een nachtje in Oirschot. Na een minuut of 20 gingen we de grens tussen Noord-Brabant en de Vlaamse provincie Antwerpen over en weer een paar uur later reden we Frankrijk binnen. Na nog enkele uren rijden kwamen we aan in het dorp Ranville. Daar is in de Tweede Wereldoorlog gevochten om een brug over de rivier aldaar. Het was de eerste slag die hoorde bij D-day 9de grote invasie) die later volgde. De brug werd veroverd en het strategische punt kwam in handen van de geallieerden. We zijn ook nog even bij een kerkhof wezen kijken waar honderden soldaten liggen begraven. Voornamelijk Britse soldaten maar ook Ieren, Nieuw-Zeelanders en enkele mensen van een andere nationaliteit die vochten aan de geallieerde zijde. Ook liggen er Duitse soldaten. Allen verenigd in de dood...
Daarna reden we door en kwamen we aan bij ons hotel/ B&B wat in de middle of nowhere lag. Daar werd al snel duidelijk dat ze ons niet verwacht hadden en dat de administratie dus niet op orde was. Na lang wachten werd dat dan toch opgelost. Daarna wilden we wat gaan eten in een dorp niet ver weg. De pizzeria bleek toevallig net te gaan sluiten toen we binnen gingen, en dat werd op de Franse (vriendelijke, niet echt) wijze duidelijk gemaakt.
De dagen daarna hebben we veel rondgereden in het gebied en hebben we diverse dingen bekeken; bunkers, oude kerkjes, musea, natuur etc. etc. Uiteraard hebben we ook een bezoek gebracht aan enkele stranden en kusten die tijdens de invasie erg belangrijk waren (Utah Beach, Point du Hoc, Omaha Beach en de restanten van een haven die men probeerde aan te leggen na verovering van een strand).
Het waren interessante en leuke dagen waarin we veel hebben gezien. Zie ook de foto's (die zet ik zo online) voor een impressie.
06 Juli 2012 - 22:25
Joris O:
Daar wil ik ook nog wel eens naar toe! -
09 Juli 2012 - 08:29
Sander:
Joris: je bent er in een uurke of 6, dus best wel te doen. -
17 Juli 2012 - 05:10
Joris O:
Toevallig op een bunker complex geweest dat pas een aantal jaren geleden is ontdekt? Lag ergens tussens de weilanden/bossen en is sinds de oorlog niet meer naar om gekeken. -
17 Juli 2012 - 09:58
Sander:
Joris: nee, daar zijn we niet geweest. Als je trouwens een keer zin hebt kunnen we ook wel naar het gebied net over de grens tussen België en Frankrijk rijden. Daar ligt een grote verdedigingslinie met bunkers. Misschien ook wel interessant.